18 листопада 2022

Клуб любителів філателії і нумізматики «Колекціонер»

 


Чи знаєте ви, що перша марка з’явилася у Великій Британії  у 1840 році.  Існує понад 70 видів марок різного призначення, але в першу чергу вони використовуються для сплати поштових відправлень. Марки поділяються відповідно до типів пошти :морська, річкова, залізнична, пневматична, тощо.

Однак в обігу перебувають також марки, які виконують державну і суспільну функцію, при цьому не мають франковальної сили, тобто не можуть використовуватися для поштових відправлень. Серед них — дозвільні, контрольні, марки обов’язкового збору, які використовуються для сплати акцизів, податків, членських внесків тощо. Часом марки використовувалися як розмінна монета.

Різноманітність функцій марок сприяла різноманітності їхніх форм, розмірів, номіналів, кольорів, зображень. Спочатку на марках подавався номінал, герби, портрети правителів, що свідчило про близькість марок до грошової функції. Пізніше з’явилися зображення пароплавів, паротягів, а з 1871 введені до обігу коммеморативні, або пам’ятні марки, присвячені значним датам, подіям, особистостям. Використання марок привело до появи штемпелів для їхнього гасіння, які поділяються на календарні та спеціальні, присвячені різним подіям: ювілеям, святам, філателістичним виставкам, спортивним змаганням тощо.

Поряд зі стандартними марками для поштового обігу діють спеціальні для колекціонування. Ну і звичайно ж існують люди, які добре розбираються у цій справі, бо коли твое хоббі колекціювання, то ти будешь намагатись дізнатись якомога більше інформації з даної тематики. Тож, щоб зустрітися з однодумцями і поділитись своїми знаннями у бібліотеці відбулась зустріч  клубу любителів філателії і нумізматики «Колекціонер».


Немає коментарів:

Дописати коментар