12 листопада 2022

Клуб любителів філателії і нумізматики «Колекціонер»

 


Аверс - лицьова сторона монети протилежна реверсу. На аверсі сучасних європейських монет звичайно розміщується герб держави або портрет правителя. В спеціальный літературі досі немає єдиної точки зору відносно правил встановлення лицьової сторони монети, але загальновживаним в сучасних монетних каталогах є визначення аверсу за наступними ознаками (за зменшенням важливості):

Державний герб, емблема і т. ін. При цьому, якщо на обох сторонах монети зображені герби - то за аверс приймається та, на якій зображений герб, більш високий за рангом та становищем. Наприклад, на монетах португальских колоній на аверсі звичайно зображено герб Португалії, а на реверсі - герб колонії.

Портрет голови держави, монетного сеньору або іншого володаря монетної регалії.

Легенда з назвою країни або території.

Легенда з ім'ям володаря монетної регалії.

Якщо монета не відповідає жодному з перерахованих критеріїв, то щоб встановити  аверс,  керуються суб'єктивною думкою, або взагалі його не встановлюють. Але ж як цікаво обміркувати з однодумцями такі моменти та навіть подискусувати на цю тему! Саме цим і займались клубівці 12 листопада  під час зустрічі  клубу любителів філателії і нумізматики «Колекціонер». 


Немає коментарів:

Дописати коментар