11 березня 2022

Поради для батьків, як спілкуватися з дітьми.

 


Про коректну комунікацію, яка може допомогти зменшити негативні наслідки для психіки дитини в майбутньому, розповіла дитяча психологиня Ліана Шимоняк.

Експертка нагадує, що батьки є "основною підтримкою дітей", коли родина перебуває в бомбосховищі, і вони мають комунікувати з дітьми те, що відбувається.

Старшим дітям необхідно пояснювати: "Нагорі зараз небезпечно". Вдаватися в деталі, якщо дитина про них не розпитує, не є обов'язковим. Проте якщо вона питає, можна сказати: "Нагорі можуть бути літаки або вибухи. Це тільки ймовірність, але якщо це так, нам тут наразі безпечніше".

Після того, як батьки пояснили дитині, що відбувається, її за потреби необхідно заспокоїти й переконати, що вона в безпеці: "Ми зараз у дуже міцному приміщенні. В нас товсті стіни. Навіть якщо нагорі відбудеться вибух, з нами тут усе буде гаразд, і нас не зачепить".

Третій етап — дати дитині впевненість у власних силах. Психологиня радить мати з собою іграшку або домашнього улюбленця. Тоді можна дати дитині завдання їх заспокоювати й піклуватися про їхню безпеку: "Він маленький, йому страшно.  Давай ти його підбадьориш".

Використана інформація з сайту:

https://suspilne.media/216003-ak-spilkuvatisa-z-ditinou-pro-vijnu-ta-bomboshovisa-poradi-psihologini/


Немає коментарів:

Дописати коментар