12 листопада 2014


        Остап Вишня – письменник, який у 20-х рр. ХХ ст. заохотив  народ до читання української літератури. Він був «королем українського тиражу». За життя гумориста побачили світ понад 100 збірок його творів, деякі неодноразово перевидавалися.
        У великому творчому доробку письменника представлені різноманітні жанри малої прози: усмішка, гумореска, фейлетон, автобіографічні оповідання. Остап Вишня ввів в українську літературу й утвердив  у ній новий різновид гумористичного оповідання, що його сам же й назвав усмішкою. Гумористична мова Вишні — по–народному соковита, ко­лоритна, жива, дотепна, багата на свою простоту, вона максимально бли­зька до звичної сільської і міської говірки. Водночас у ній збережені й канони класичної літератури: комізм і гра слів, жа­рти, афоризми, приповідки, натяки, каламбури.

   З 10 по 13 листопада в бібліотеці біля книжкової виставки під назвою  "З любов'ю до Майстра" пройшли голосні читання "Вишневі усмішки", присвячені 125 - річчю з дня народження Остапа Вишні (Павло Михайлович Губенко). З найбільшим задоволенням наші учасники читали з "Вишневих усмішок"  гуморески "Як ми колись учились", "Борімося за книжку", "Туристи"" та інші. Читаючи Остапа Вишню люди і усміхаються, і сміються, і сумують, і печаляться, і обурюються - багатьох і багатьох струн його душі торкалося вишнівське людяне, мудре, гостре і ніжне слово.






Немає коментарів:

Дописати коментар