14 травня 2020

Обмін студентами та навчання в Європі


Освіта та стажування за кордоном, зокрема в країнах Євросоюзу, стає дедалі популярнішою серед українських студентів та науковців.
Певні додаткові можливості надає для цього і безвізовий режим з ЄС – хоча для тривалого навчання потрібна відповідна віза, але безвіз полегшує безпосереднє знайомство з європейськими університетами та налагодження контактів.

Щоб зрозуміти що підходить саме вам насамперед,  треба  ознайомитися з класифікацією стипендійних міжнародних програм. Їх можна поділити на певні групи за різними критеріями.

Цільова аудиторія програм (апліканти). Часто в аплікаційних документах це зазначається як "eligibility".
Аудиторія ділиться на академічну, активістів, волонтерів громадянського суспільства та інших (зокрема, людей, які працюють і прагнуть підвищити кваліфікацію, тощо).
Найбільше стипендійних програм – саме для академічного середовища: студентів, аспірантів (докторантів) та викладачів, які проводять дослідження. При цьому для студентів і викладачів часто немає вікових обмежень. Наприклад, на магістерську програму можна вступати у будь-якому віці.
Лише у певних програмах встановлено мінімальну і максимальну вікову межу (наприклад, 25-35 років). Але таких небагато.
Обираючи навчальну програму, слід визначитися з її рівнем або умовами навчання, які вона передбачає. Це може бути програма бакалаврського рівня (undergraduate level), магістерського (graduate level), аспірантського (post-graduate level чи PhD), для дослідників чи викладачів зі ступенем (post-doctorate level, post-doc).
Тривалість міжнародних стипендійних програм. Вони бувають довготривалі, середньотривалі і короткотривалі.

Мова навчання. Більшість програм є англомовними. Це і північноамериканські програми (США, Канада), і європейські.
Якщо ви добре знаєте англійську мову, то можете навчатися фактично будь-де в Європі. Лише у великих європейських країнах (Франція, Німеччина, Італія, Іспанія) викладачі схильні заохочувати студентів до навчання мовою своєї країни. Хоча й такі міжнародні освітні програми поступово стають англомовними.
Приміром, скандинавські країни – суцільно англомовні, в цьому регіоні ви спокійно можете прожити без знання місцевої мови.
Проте в сучасному глобальному світі однієї лише англійської вже замало. Тому певна група стипендійних програм передбачає знання однієї чи кількох романо-германських мов (німецької, французької, італійської, іспанської) або, приміром, польської (сусідня Польща має чимало пропозицій для українців). І, звісно, якщо ви знаєте порівняно маловживану мову – як-от чеську, японську, арабську тощо – то це лише плюс на шляху до навчання чи стажування.

Країна перебування. Велику грантову підтримку надають Сполучені Штати Америки і Канада, а також країни Євросоюзу. Причому це можуть бути як програми урядів тих чи інших країн, так і окремих міжнародних фондів (наприклад, Джорджа Сороса.


Аплікаційні документи переважно є стандартними для усіх міжнародних програм і передбачають такі основні компоненти:
·         аплікаційну форму (програми поступово переходять на онлайн-форми);
·         резюме;
·         копію диплома і додатку до диплома (часто офіційно завірену чи то у відділі кадрів вашого університету, чи у нотаріуса);
·         завірений переклад цих документів іноземною мовою;
·         сертифікат про знання іноземної мови;
·         рекомендаційний лист чи кілька листів від викладача, наукового керівника чи працедавця;
·         часто окремо може бути винесений мотиваційний лист щодо даної програми, що, в принципі, є однією з основних частин аплікаційних документів.
Усі документи зазвичай заповнюються англійською мовою, яка повинна бути грамотною.
Ну й нижче – ще трохи довідкової інформації про можливості навчання та отримання стипендій у ЄС. Звісно, інформація не вичерпна.
Європейський коледж (College of Europe), https://www.coleurope.eu/ Бельгія та Польща.

Портал про навчання у Німеччині. https://www.study-in-germany.de/en/

Загалом Німецька служба академічних обмінів фінансує такі навчальні програми (у переліку аж 20 пунктів, пропоную лише деякі):
·         Наукові стажування для викладачів ВНЗ і науковців
·         Стипендії на навчання для випускників ВНЗ з усіх спеціальностей
·         Стипендії на навчання для іноземних випускників у галузі архітектури
·         Навчальні поїздки груп іноземних студентів до Німеччини

Австрія пропонує низку стипендій з бюджету Федерального міністерства освіти, науки та культури. Інформація про стипендії знаходиться на "Austrian Database for Scholarships and Research Grants".
https://grants.at//


Навчання в Австрії. https://studyso.ua/ua/
Інформація про навчання у Франції  Щоб знайти інформацію можна скористатися цією пошуковою системоюhttps://www.campusfrance.org/fr

Щороку посольство Франції в Україні оголошує конкурс на здобуття стипендій уряду Франції для навчання на різноманітних магістерських і PhD програмах.
Навчання в Нідерландах. Інформація про стипендії розміщена у цій рубриці. https://www.studyinholland.nl/finances/scholarships/find-a-scholarship
Стипендійна програма Вишеградського фонду (Visegrad Scholarship Program) https://www.visegradfund.org/archive/results/visegrad-scholarship-program-eap/ , нав­чан­ня чи проведення досліджень в одній з країн Вишеградської чет­вірки (Польща, Чехія, Угорщина, Словаччина); від 1 до 4 семестрів.
Стипендійне навчання на магістерських програмах Центральноєвропейського університету (Central European University) в Будапешті. https://www.ceu.edu/

Докладна інформація про програму, координовану в Україні. https://dfc.ukma.edu.ua/going-from-naukma/other-programs/inernationl-education/ceu

Використана інформація із книгиТамари Марценюк,
 "По світу по освіту: посібник із міжнародного стипендійного навчання" та сайту: https://www.eurointegration.com.ua/articles/2017/08/15/7069784/


Немає коментарів:

Дописати коментар