18 лютого 2023

Зустріч учасників клубу любителів філателії і нумізматики «Колекціонер» до Дня Державного герба України

 


18 лютого відбулась зустріч учасників клубу любителів філателії і нумізматики «Колекціонер», яка була приурочена до Дня Державного герба України, адже 19 лютого 1992 року постановою Верховної Ради України Державним гербом України було затверджено Тризуб.

Слово герб походить з німецької мови «ербе» і означає спадок. Справді, герби – не лише малюнки на рицарських щитах. Їхня основна функція за часів Середньовіччя – позначити власність: земельні кордони, тварин, будинки та замки, особисті речі та все, що взагалі мало цінність. Тож і перші герби мали дуже прості зображення, що складались із не складних фігур чи ліній.

В Україні герб початково – це знак власності. Тризуб був особистим знаком Володимира Великого. Його походження дуже просте – це видозміна батьківського знаку – двозуба. Слід зауважити, що назва нашого герба – тризуб – це новотвір, що з’явилась лише в 19 столітті у колі науковці. Як називали в часи Русі княжі знаки достеменно не відомо. З джерел відомо кілька термінів, якими загально позначали знаки власності, до яких належали і княжі –  «пятно», «знамено» та «печать».

Тризуб Володимира Великого – був його особистим знаком. Разом із тим, Рюриковичі мали ще загальний родовий знак – розетку у вигляді квітки-зірки. Історія тризуба доволі складна, адже за цей час відбулось багато змін.

Після відновлення незалежності України тризуб, як офіційний герб було затверджено не відразу, а лише 19 лютого 1992 року. Постанова Верховної Ради проголошувала: «Затвердити тризуб як малий  герб  України,  вважаючи  його головним   елементом   великого   герба   України». Для дискусії ми використали  інформацію зі  сторінки українського історика Олександра Алфьорова у Фейсбуці. А на фото, яким дуже зацікавились наші клубівці нумізмати  срібник Володимира Великого з «Городницького скарбу», про який Олександр Алфьоров  невдовзі планує опублікувати  книжку. Тож матимемо ще один повід зустрітися!




Немає коментарів:

Дописати коментар